Denk niet wit, denk niet zwart | White Stout

Ik heb weer wat bijzonders gemaakt, een white stout! Het idee is simpel, het bier moet er uit zien als een licht, blond biertje, maar smaken als een donkere stout, totale verwarring van de zintuigen.

Dit bier heb ik gebrouwen voor de Secret Santa van mijn brouwclub. 12 man hebben zich opgegeven, en ieder maakt 1 bier. De bieren worden afgeleverd op 1 centrale locatie en er worden pakketten van gemaakt, en dan haalt elke deelnemer weer een pakket op met 11 verschillende bieren. De uitdaging is het raden van de brouwer, de stijl en het alcoholpercentage.

Weer een uitgelezen kans om een obscuur bier te brouwen! Hoe ga ik dat doen? Gelukkig wees het internet mij in de goeie richting, zie alhier:

Cijfers

Hoeveelheid: 10 liter
Maischtemperatuur: 60 min op 68 graden, uitmaischen op 75
Kooktijd: 60 min
Mash Efficiency: 74,23%
Original Gravity: 1.057
Final Gravity: 1.024
Alcoholpercentage: ~4,3% *zie notities
Bitterheid: 24 IBU
Kleur: 10 EBC

Recept

Mout

  • 1440 gram Maris Otter | 62,3%
  • 320 gram Havervlokken | 13,9%
  • 160 gram Gerstevlokken | 6,9%
  • 160 gram Thomas Fawcett caramalt | 6,9%
  • 80 gram Weyermann rookmout | 3,5%

Hop

  • 60 minuten | Columbus @ 10% | 13 IBU
  • 30 minuten | Fuggles @ 4,3% | 10 IBU

Gist

  • 8 gram Fermentis S-04

Fruit, kruiden, etc

  • 150 gram lactose
  • 45 gram cacaonibs (AH)
  • 90 gram koffiebonen, Starbucks (jaja!)
  • 1 vanilleboon, opengeschraapt

Waterbehandeling

  • 3 ml melkzuur tot een pH van 5,38

M’n waterprofiel zag er uiteindelijk zo uit:

CaMgNaCISO4HCO3
5215676576191

Brouwen

De rookmout, de koffie, de cacao en de vanilleboon moeten de suggestie van een donker bier geven. Het gebruik van een hoge maischtemperatuur, én haver, én lactose zorgen voor het volle mondgevoel.

De brouwdag ging helemaal prima, ik kwam precies op m’n beoogde OG uit! In de laatste 10 minuten van de kook voeg je de lactose toe. Wel weer flinke trub loss, ik hield 1,3 liter troebele wort over na het overhevelen in m’n gistvat, dat wil je er liever niet bij gooien. Men zegt dat je het een uur moet laten bezinken, volgens mij is dat nu niet gelukt.

Op dezelfde dag de koffiebonen, cacaonibs en vanilleboon op vodka gedaan, ik merkte een week later dat deze nog best wat kleur afgeeft! Wel alles erbij gedaan, maar protip: gooi niet alles er los in. Het moet er immers ook weer uit! I make these mistakes, so you don’t have to! 😉 Dus, volgende keer gebruik ik een hopzakje.

Het duurde dus totaal 3 weken voordat de laatste koffieboon eruit was, die koffiesmaak zit er in ieder geval goed in! In het gistvat starend vond ik het bier angstvallig oranje, maar op fles is die blond genoeg.

Smaak

Mooi kleurtje! Het eerste wat je ruikt is koffie! De sterke geur van koffie zet je op het verkeerde been, want het is goed doordrinkbaar, iets romig, chocolade en een hint van rookmout. Leuk experiment, ben best tevreden hoe deze gelukt is!

Notities

Ik denk dat ik de koffiebonen direct uit te verpakking er in kan gooien, dan hoef ik ze niet in de vodka te weken.

* Het alcoholpercentage is waarschijnlijk hoger dan 4,3 omdat ik de vodka heb toegevoegd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.