Bartbier | Witbier, maar dan blauw

Een goede vriend van mij, Bart, heeft altijd hele creative ideeën voor een nieuw bier. Ik denk, leuk! Hij bedenkt dan het bier, en ik onderzoek of het technisch haalbaar is 😉

Hij wil dus een blauw gekleurd bier, met glitters, en een totaal andere smaak dan je verwacht, en blauwe was op de dop. Hoe krijg ik mijn bier blauw? Wel, dat kan met Butterfly Pea! (Blauwe kittelbloem). Ik heb dit gevonden bij de Sligro, de bladeren zien er zo uit:

Da’s goed blauw!

De glitters dan, hier heb ik gekozen voor Rainbow Dust Lustre – Metallic Light Silver omdat deze de juiste E nummers heeft dus eetbaar is, én niet oplost in het bier 😉

En, hij wou ook dat het een totaal andere smaak had dan je verwachtte, dus een blauw bier die naar aardbeien smaakt. Die zijn natuurlijk rood, dus als ik aardbeien puree in het bier doe krijg ik misschien een vreemde kleur en extra vergistbare suikers. Dus, na even zoeken op het internet vind ik iets tofs: Barbe Rouge hop! Men zegt dat deze met gebruik tijdens dryphoppen dat deze naar aardbeiensorbet smaakt. Dat moet ik hebben!

Dit alles gooien wij bij elkaar in een witbier recept met 50/50 tarwe en pils, en een handje havervlokken en lactose voor de body.

Cijfers

Hoeveelheid: 5 liter
Maischtemperatuur: 60 min op 65 graden
Kooktijd: 60 min
Mash Efficiency: 72,88%
Original Gravity: 1.049
Final Gravity: 1.016
Alcoholpercentage: 4,3%
Bitterheid: 13 IBU
Kleur: 6,3 EBC

Recept

Mout

  • 500 gram Pils | 43,9%
  • 500 gram Tarwemout | 43,9%
  • 50 gram havervlokken | 4,4%
  • 50 gram rijsthulzen | 4,4% (voor de zekerheid, dat het spoelen goed gaat)

Hop

  • 4 gram Barbe Rouge @ 4,8% | 60 minuten
  • 3 gram Barbe Rouge | 15 minuten
  • 3 gram Barbe Rouge | 0 minuten
  • 20 gram Barbe Rouge | Dry Hop

Gist

  • 3 gram Mangrove Jack M21

Fruit, kruiden, etc

  • 40 gram Lactose | 3,5%
  • Rainbow Dust Lustre – Metallic Light Silver
  • Crusio Natural Blue Tea

Waterbehandeling

Ik heb mijn kraanwater verdund met 72% Spa Blauw om deze een stuk zachter te maken voor de stijl, anders is mijn water echt te hard.

  • 2 ml melkzuur tot een pH van 5

M’n waterprofiel zag er uiteindelijk zo uit:

CaMgNaCISO4HCO3
43221513072

Brouwen

50/50 tarwe en pils, en een handje havervlokken gaan in de maisch voor 1 uur op 65 graden, easy going. Uiteraard even testen wat de theebladeren precies doen, na een paar minuten was het bijna zwart!

Na anderhalve week de dryhop gedaan en een hele sterke blauwe thee gemaakt en toegevoegd, gek genoeg werd het paars?

En dan is het botteldag! Het moment om de glitters toe te voegen, bizar:

Het is paars!

Smaak

Je ziet de glitters, maar het bier is verassend paars. Wellicht de volgende keer met voedselkleurstof werken? Smaakt eigenlijk verassend goed, mooi clean bier, en die dryhop heeft inderdaad iets weg van een aardbeiensorbet, gaaf! De glitters zakken naar de bodem, dus je moet het flesje een beetje ronddraaien om de glitters in je glas te krijgen. Dat kan prima, dat bezinksel wil je, want het is immers een witbier 😉

Ik ben erg blij met het resultaat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.